Zero Waste, zero moeite

Jaarlijks zorgt iedere Nederlander ongeveer voor 365 kilogram aan afval. Dit betekent dat er ruim 6,2 miljard kilo afval ontstaat, per jaar! En dan hebben we het zwerfafval nog niet eens meegerekend. Omdat wij willen dat deze ‘afvalhoop’ niet nog groter wordt, geven wij jou een paar tips om ermee aan de slag te gaan. En nee, zoveel moeite kost het niet hoor!1. Gebruik doeken en potten voor je boodschappen
In plaats van een plastic tas gebruik je een katoenen tas, dat weten we allemaal. Maar wist je dat er speciale doeken zijn waar je je boodschappen in kunt doen? Ze heten Bee’s Wraps en zijn gemaakt van katoen met bijenwas. Je kunt er onder andere kaas en brood in doen en het als afdekfolie gebruiken. Dat scheelt een hoop! Voor producten als vlees en rijst kun je het beste glazen potten gebruiken.

beeswraps2. Koop je boodschappen bij de boer…
of bakker, of slager, of wie dan ook. In de supermarkt zit er vaak een (plastic) verpakking om je vlees, groente of brood. Dit is helemaal niet nodig! En daarbij, als je je voedsel niet bij de supermarkt haalt, ben je vaak nog goedkoper uit. Het is misschien even omlopen, maar uiteindelijk is het beter.

vooral 50 plussers kopen vlees bij slager3. Gebruik vaste zeep en shampoo
Huh, bestaat dat nog? En wat is vaste shampoo nou weer? Dat is niet moeilijk, want het is gewoon shampoo in blokvorm. Het heeft dezelfde ingredienten, maar dan zonder water. Zepen en shampoobars gaan, als je ze op de juiste manier behandelt, 3x zo lang mee als normale douchegel en shampoo. Winkels waar je dit kan halen zijn o.a. de Lush of Forest Fragrances.

Lush Shampoo4. Cadeaus, hoe doe je dat dan?
In eerste instantie lijkt het moeilijk, maar schijn bedriegt! Wat je bijvoorbeeld kunt doen is een 'ervaring' cadeau geven, neem de jarige mee op yogalessen of skydiven. Of iets anders wat niet ingepakt hoeft te worden. Je kan ook zelf koekjes/taart/kaarsen/iets anders dat niet eetbaar is maken. Zelfgemaakte cadeaus zijn altijd leuker, het maakt niet uit hoe klein het is!

fnd twice as nice Cinnamon Sugar Buttons s4x3.jpg.rend.snigalleryslide5. Let op je water- en energieverbruik
Zero Waste is, naast het niet meer gebruiken van verpakkingen, ook het minderen van gas-, water- en energieverbruik. Want ook op dit gebied hebben wij nog veel te leren. Ga bijvoorbeeld niet een uur lang onder de douche staan, want dat is volkomen nutteloos. Doe een deksel op de pan, dan kan het vuur lager. Doe gordijnen voor de ramen, dan blijft de tocht weg. En ga zo maar door. Er zijn veel dingen te verzinnen op dit gebied!

water


Zoals je ziet is het makkelijker dan je denkt, je moet er alleen bewust van zijn. En dit zijn nog maar 5 tips! Hopelijk hebben jullie er wat aan en dragen we allemaal bij aan een schonere en gezondere wereld.