5 groene inpaktips voor de feestdagen

December is een prachtige maand: eerst hebben we Sinterklaas, daarna Kerst en als klapper ook nog eens Oud & Nieuw! We krijgen allemaal cadeaus, we zorgen voor goede voornemens, maar we vergeten 1 ding: de afval die deze dagen geproduceerd wordt. Niet alleen cadeaupapier wordt zomaar weggegooid, maar ook de verpakkingen die erbij horen. Om deze afvalhoop te reduceren geven wij je 5 tips waarmee je je cadeautjes leuk inpakt, op een verantwoorde manier!

 1. Hergebruik je cadeaupapier
  Deze is makkelijk. Bewaar al het cadeaupapier dat je afgelopen jaar hebt gekregen. De cadeaus moet je wel netjes uitpakken, maar daarentegen kun je het wel een tweede keer gebruiken.

 2. Gebruik krantenpapier
  He? Krantenpapier? Dat ziet er toch goedkoop uit? Niet als je het versiert met blaadjes, plantjes en (hergebruikt) lint. In plaats van krantenpapier kun je ook oude landkaarten gebruiken, posters, of wat je maar in huis hebt liggen.

  1. SG3ST3T

 3. Oude kleding
  Oude kleding die niet meer gedragen wordt, kun je ook gebruiken als cadeauverpakking. Je kunt er vierkanten uit knippen, maar ook het gehele cadeau verstoppen in het kledingstuk! De verpakking kun je hierna nog vaker gebruiken. Ook leuk: als het kledingstuk nog te dragen is heeft de ontvanger een extra cadeau.

  1. MqPYvfW

 4. Furoshiki
  Furoshiki is een Japanse inpaktechniek, door middel van doeken. Deze doeken kun je daarna nog dragen als sjaal, haarband, tas of zelfs als kleding! Er zijn in ieder geval zat mogelijkheden om ze nog een keer te gebruiken.8mO44am

 5. Gebruik kraftpapier
  Kraftpapier is een gerecyclede papiersoort met een kenmerkend uiterlijk en structuur. Kraft wordt de laatste tijd al veel gebruikt als cadeaupapier, maar ook voor kerst kun je dit papier makkelijk gebruiken! Je kunt bijvoorbeeld een groen lint eromheen doen en een dennetak erin steken. Hoe dan ook, kraftpapier is een veelzijdige en verantwoorde optie!

 6. WG2nmIA

Hopelijk heb je genoeg ideeen opgedaan voor de komende feestdagen. Mocht je iets leuks gemaakt hebben dan zien wij dat graag!