Do it yourself: Vetbollen voor vogels

Maak je eigen vetbol
De winter staat weer voor de deur en dit is het uitgerekende moment om vogels te helpen met extra voer. In de winter kost warm blijven voor vogels namelijk extra veel energie. Je kan ervoor kiezen om kant-en-klare vetbollen te kopen in de winkel, maar het is leuker om het zelf te maken! Ook is het beter voor het milieu, aangezien de verpakkingen vaak van plastic zijn.

Wat heb je nodig?
- Een vorm, waar je het mengsel in kan gieten. Je kan alle vormen kiezen, zolang het maar makkelijk te storten is! Je kan ook decoratieve vormen zoals een tulband kiezen. Siliconen vormen zijn wat dat betreft handiger om te gebruiken.
- Vaste, ongezouten vetten. Zoals een goedkoop blok palmvet, of ossewit. Koop absoluut geen vloeibare vetten, dit is slecht voor het verenpak van de vogel!
- Een zadenmix, speciaal voor vogels. De verhouding zaad/vet is 1 op 1.
- Eventueel een stevig touw

Vogelvoertaart

Wat moet je doen?
Smelt het vet tot het net vloeibaar is. Warmer hoeft niet. Doe daarna de zaden erin en roer het goed door. Als je het op wilt hangen, doe dan een stevig touw in de mal. Giet daarna het mengsel in de mal. Laat het volledig uitharden, daarna kun je het storten! Nu heb je je eigen vetbol, zo simpel is het! Hang het op of leg het neer op een veilige plek, minstens 1,5 meter boven de grond.