Harbor Traces

logo top

Een samenwerking tussen Lawine en de Baltimore Rotterdam Zusterstad Comité

 

 Professor Steve Bradley, University of Maryland Baltimore County, is twee weken lang te gast geweest bij Stichting Lawine op de Heijplaat. Tijdens zijn verblijf gaf Steve een animatiefilm workshop aan een groep jongeren die werken op de Heijplaat. Deze Rotterdamse doelgroep zijn jongeren van de Heijplaat Groen Voorziening, een samenwerking tussen Woonbron & ASVZ.  Dit clubje jongeren is een bijzondere groep in verschillende opzichten. ASVS  is een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking, en ten tweede werken deze jongeren bijna dagelijks aan het zwerfafvalprobleem in de wijk Heijplaat. Zij kregen een week lang een serie workshops aangeboden waar ze verzameld afval bewerken tot kunstzinnig objecten waar animatiefilms van worden gemaakt.

Dezelfde workshops worden ook aan jongeren in Baltimore gegeven en de  beste filmpjes van beide steden werden getoond op 27 en 28 oktober 2012 in “Het Afval Journaal”. Op zondag 28 oktober om 15:00 uur, na de matinee voorstelling,  was een receptie gegeven. Deze receptie stond o.a. in het kader van de Baltimore Rotterdam Zusterstad Comité.
 

 Lawine gebruikt kunst en spel om haar afvalgedrag boodschap te verspreiden:

“Probeer je afval te verminderen en denk goed na voordat je wat koopt. Realiseer je dat er vaak grote consequenties zijn aan een product dat goedkoop wordt aangeboden.” Door gezamenlijk het afvalprobleem aan te pakken, werk je niet alleen aan afvaleducatie, maar ook aan de sociale cohesie in de wijk.

 

video verslagen Aankondiging van Het Afval Journaal

Het Afval Journaal

 

Het eerste item is bijna anderhalf minuut lang en laat zien hoe een deel van de spelers oefenen. Het tweede item (van bijna twee minuten) is een mooie rapportage over het Afval Journaal en het werk dat wij deden met het Heijplaat Groen Voorzieningen clubje.

Zaterdag en zondag 27 & 28 oktober 2012 was het een groot feest voor Heijplaat Groen. Wij speelden de Afval Journaal show voor een supergezellig publiek. Men spreekt zelfs over "een uitverkochte Theater de Kolk". Klopt ook nog, want de Kolk was helemaal vol de eerste avond, en "standing room only" bij de tweede show op de zondagmiddag. Oh, wat hebben wij genoten daar met z'n allen.

Onze uitwisseling, Harbor Traces,  met zusterstad Baltimore is nu achter de rug. Het viel niet mee om gastdocent Steve Bradley weg te krijgen i.v.m. "Storm Sandy", maar dat is nu allemaal gelukt en wij kijken terug op een heel mooi project. Wij hebben veel positieve reacties mogen ontvangen, en dat maakt ons nog blijer.

In opdracht van de deelgemeente heeft Cineac Charlois video verslagen gemaakt over het project.

Aankondiging van Het Afval Journaal   &    Het Afval Journaal

 Harbour-Traces-webpicture-01

 

Foto gallerij van de voorstelling.

 De-Havenloods-Zuid Lawine-veroverd-de-Kolk-liggend WEB

Een kort artikel van de Havenloods: Lawine Veroverde de Kolk met "Het Afval Journaal" (klik erop om te vergroten).Link naar artikel: Lawine veroverde de Kolk met "Het Afval Journaal"

Reactie van Joop v.d. Hor: "Stg. Lawine's Heijplaat Groen Speelde Het Afval Journaal, onderdeel van Harbor Traces

Jong en oud zaten afgelopen zaterdagavond zowel in de zaal als op het toneel van het uitverkochte theater de Kolk in Heijplaat. De voorstelling 'Het Afval Journaal' mocht zich tot groot genoegen van regisseur en producente Kettie di Stefano van stichting Lawine verheugen op een grote belangstelling. Ook zondag/vandaag wordt er een uitverkocht huis verwacht. Bestuurder Theo Coscun zal dan de aftrap geven.
 
Kettie di Stefano kreeg aan het begin van de voorstelling namens het dagelijks bestuur door ondergetekende de Gouden Charlois 550 speld uitgereikt voor haar vele werk welke zij voor Heijplaat op het gebied van afvalreductie en milieu bewustwoording heeft verricht. Heijplaatse oma's speelden onder toeziend oog van de Amerikaanse media educator Steve Bradley uit de Rotterdamse zusterstad Baltimore met Heijplaatse (klein)kinderen een ontroerend leuke voorstelling. Deze zal in de loop van dit en volgend jaar op verschillende scholen in Charlois te zien zijn. De geschiedenis van 550 jaar Charlois wordt daarin op ruime wijze belicht.
 
Het 'Afval Journaal kwam mede tot stand dankzij o.a. het VSB-fonds, Woonbron, Woonstad Rotterdam en Charlois 550.

met een milieuvriendelijke groet,
 
Joop van der Hor"