Dankzij de Stichting Elise Mathildafonds kan de Heijplaat Groen toneelclub weer tot leven komen. De voorbereidingen zijn volop aan de gang. Vanaf 12 februari komt de jongerentak bij elkaar in de Huiskamer tijden zijn: 15:00 tot 16:15 (inloop vanaf 14:45) voor workshops met een duurzaam tintje. In maart start een reeks bijeenkomsten voor de 55+ club. ‘Duurzaamheid door de jaren heen’ zal het thema zijn. De jongeren en de senioren komen bij elkaar om een voorstelling te maken die eind mei op de Heijplaat plaats zal vinden. Meer weten? Hou je mail in de gaten, klop aan bij de Huiskamer of mail met Juf. Kettie: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Heijplaat Groen doet mee met de landelijke vrijwilligersdag NLDoet. Op zaterdag 12 maart worden de Heijplaat Groen vrijwilligers uitgenodigd om mee te komen helpen met de 1ste opruimactie van het seizoen. Geniet jij weleens van een bezoek aan het Quarantaine Strandje, of ben je bereid om een paar uren in te zetten voor het opruimen van het mooiste stukje van Heijplaat? Kom mee doen. Veel handen maken licht werk en het is ook nog gezellig om met een club de natuur een handje te helpen. Na afloop een lekker bakje met heerlijke koekjes erbij.


Heijplaat Groen Strand Nieuws Terugblik op 2015

Dertien jaar geleden begonnen we met het onderhoud en beheer van het strandje. Toen was dat nodig. Overal lag gebroken glas, achtergelaten afval en er was veel agressie bij sommige bezoekers. Vanaf het begin ontdekten we dat de meeste mensen probleemloos bereid waren hun eigen afval op te ruimen en in vrede met elkaar te leven en ons initiatief werd door velen gewaardeerd en ondersteund. Natuurlijk, maar wel helaas, gold dit niet voor iedereen. Na jaren proberen en leren is het ons afgelopen jaar (2) weer gelukt om de politie niet te hoeven inschakelen en daar zijn we trots op. Tenslotte willen we allemaal ontspannen en relaxen.

De regels zijn dan ook minimaal en simpel: Val anderen nergens mee lastig, ruim je eigen rotzooi op, maak niets kapot en help anderen als ze het nodig hebben.

Waar er nog wat puntjes waren zien we ook verbeteringen. Veel minder hondenuitwerpselen op het pad naar en van het strand. Maar hieraan mogen sommige hondeneigenaren nog steeds wel iets meer aandacht besteden . Tieners en jonge twintigers kunnen wat meer dan anderen hun troep opruimen, de rest doet dat al. Sommige vissers kunnen ook beter opruimen, minder groen slopen en het zou fijn zijn indien ze het groen niet meer als openbaar toilet gebruiken. Dit geldt natuurlijk voor iedereen die denkt dat het groen een openbaar toilet is. Maar al met al zijn we heel trots op ons werk en de navolging.

Wat dit jaar voor ons bijzonder maakte was dat we spontaan hulp kregen van strandgebruikers die ons bijstonden met het opruimen van het strand. Natuurlijk doet iedereen dat die z’n eigen afval opruimt maar deze onbaatzuchtige mensen deden meer.
Zo was er een jonge visser die mij heel erg heeft geholpen met het opruimen van een ongelofelijke hoeveelheid hout dat was aangespoeld, grote stukken die veel schade hadden kunnen veroorzaken aan voorbijvarende plezierjachten. Ook zijn er twee nieuwe bewoners in Heijplaat, hondenbezitters, die heel vaak hun honden laten uitwaaien op het strand en die zijn spontaan begonnen het strand op te ruimen. Wij hebben ze daarin ondersteund door voor afvalzakken en grijpers te zorgen. Deze kanjers zijn Helly Scholten en Pieter de Jong. Fantastisch geweldig en hartelijk bedankt. Na dertien jaar is een extra steuntje in de rug van harte welkom.

Mochten ook anderen geïnteresseerd zijn in het opruimen van het strand dan kan je ons altijd aanspreken en kunnen we jullie op weg helpen. Maar er is natuurlijk ook altijd het grote jaargebeuren dit jaar op zaterdag 12 Maart van 14:00 tot 17:00uur. Dan proberen we zoveel mogelijk mensen te organiseren om met z’n allen het strand een grote schoonmaakbeurt te geven. Altijd leuk en gezellig en na gedane arbeid koekje en koffie bij ons.

Hopelijk wordt 2016 een nog beter jaar en tot ziens op het strand.


 

De T-Rex een nieuwe toevoeging aan de verzameling van Plasma Cut Art in het kleine veld op Quarantaine Terrein.

Kerstmarkt waar kunstwerken van Aloysius Plasma Cut Art te koop werden aangeboden. De website is in de lucht! www.deoerknal.nl/A&A


De Varkentjes Update

Bill, Lenny, Buckly en Freek; doen het goed, 2 maal per jaar ontvangen zij een bezoek van de vee arts die hun gezondheid controleerd en hun de nodige vaccinaties toedient. Dit jaar rond kerst hadden zij een andere vee arts omdat de vertrouwde arts op zwangerschap verlof was. De varkentjes moesten even wennen, Bill en Lenny moesten even aan hem ruiken en toen ging alles rustig, Freek liet zichzelf oppakken maar Buckly vertrouwde de nieuwe arts niet en had meer overtuiging nodig. De varkentjes zijn gezond en zullen dat ook, tot minstens het volgde bezoek, zo blijven. De Varkentjes wensen iedereen een gelukkig 2016.