Kathie's Blog

Flag USA for English

Werkbezoek USA 2015

 

Van 20 september t/m 18 oktober 2015 ben ik 4 weken in Amerika geweest. De aanleiding, naast het verlangen om mijn Amerikaanse familie en vrienden te bezoeken, was het vieren van 30 jaar zusterstad vriendschap tussen Baltimore en Rotterdam. De zusterstad relatie met Xiamen, China stond ook op de 30 jaar teller, dus was er gekozen om dit groot te vieren op 26 september. Het was een feestelijke gebeuren daar in Baltimore, een dag vol presentaties,voorstellingen en het openen van een kunsttentoonstelling met aansluitende receptie.

 

 

 

 

 

 

Bij dit feest heb ik een workshop geleid en een presentatie gegeven. Ik begon bij hoe ik in Nederland beland ben zo’n 30 jaar geleden als clown, net zo lang als Rotterdam en Baltimore zustersteden zijn. In vogelvlucht heb ik mijn loopbaan als actrice en docente de revue laten passeren tot en met mijn ‘Artist in Residence’ bezoek aan de stad Baltimore in 2013. En, zoals gebruikelijk bij mij presentaties, heb ik afgerond met een spelletje met het publiek om hun afval- en recyclingkennis te toetsen.

 

   

Op 10 oktober 2015 heeft de Nederlandse School in Bethesda, een stadje net buiten Washington, D.C., ‘Operatie Afval’ op visite gehad voor hun Culturele Middag. Met het project reisde ook Juf. Kettie
(alias Kathie diStefano) mee voor de aftrap en afsluitingsshows. Het was een unieke ervaring voor de Amerikaanse die al 30 jaar woont en werkt in Nederland om in het Nederlands taal te doceren en te spelen terwijl het project zich in Amerika afspeelde. Het Nederlands/Amerikaanse publiek heeft genoten van de activiteiten. Er werd met een verfrissende blik gekeken op afvalgedrag en recycling. En de kinderen stonden op het podium, begeleidt door Juf. Kettie met haar aparte accent, en dat alles op een stralende en zonnige herfstdag.

20151010 133924 web
20151010 112847 web
2015 kids playing vuilspel (too crop) 2015 girls (6 7 too young) playing vuilspel IMG 20151010 WA0006
2015 kathie opening show 20151010 130815 web 2015 news paper fashion

Werkbezoek Baltimore 2014

Op uitnodiging van de Baltimore Rotterdam Sister City Comité was Kathie diStefano de gast bij een serie ontmoetingen en vergaderingen ter voorbereiding van Lawine’s oktober 2015 “Artist in Residence” programma. 

Baltimore organisaties die enthousiast hebben toegezegd om mee te doen met Avalanche Arts (Engels talige tak van stg. Lawine) zijn:  voortgezet onderwijsschool Ben Franklin High, natuur-en milieucentrum Masonville Cove i.s.m. Living Classrooms en de Filbert Street Community Garden.  Al deze instanties zijn gevestigd in de Curtis Bay Area in zuid Baltimore, waar Lawine  in 2012 en 2013 heeft meegedaan aan culturele uitwisselingen.


Kathie and Rodette at Filbert Street Garden

     

Tijdens het bezoek aan het Masonville Cove natuur-en milieucentrum werd gewerkt aan plannen voor een digitale uitwisseling met basisscholen in beide steden. Het zogenaamd Pen Pal Project (schrijf vriend) waar lees- en schrijfvaardigheden worden geoefend en waarbij culturele-en milieu problematiek in beide regio’s in kaart wordt gebracht.

Masonville cove logo

Ben Franklin High School wil een serie improvisatie-toneel workshops boeken om sociale competenties en groepsdynamiek te bevorderen. Het is ook de bedoeling om het thema “gezonde voeding/gezond leven” toe te voegen aan deze weeklange samenwerking met bovenbouw leerlingen. Zodoende komt ook het Filbert Street Community Garden initiatief onder de aandacht.

 

 

 

Filbert Street Garden edited Jason-and-goat web

Living Classrooms is een organisatie die o.a. natuur-en milieu educatie aanbiedt aan scholen en maatschappelijke organisaties in Baltimore. Lawine is gevraagd om “teach the teacher” workshops te verzorgen bij dit dynamische instituut.

“Living Classrooms Foundation strengthens communities and inspires young people to achieve their potential through hands-on education and job training, using urban, natural, and maritime resources as "living classrooms."

Living Classrooms